
Jak podaje GIS w jednej z partii mięsa z indyka marki “Morliny” wykryto salmonellę. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem tego mięsa bez obróbki cieplnej.
REKLAMA
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Mięso z indyka na kotlety. “Morliny” Surowy wyrób mięsny świeży, 500 g
Numer partii: 2261003002
Termin przydatności do spożycia: 29.09.2020
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
W 4 z 5 próbkach mięsa pobranych w ramach standardowych badań wykryto Salmonella z gr. O7.
Producent tej partii mięsa wycofuje ją z rynku. Zaplanował też mycie i dezynfekcję zakładu oraz pobór próbek środowiskowych i produktu gotowego. Poinformował dostawcę surowca o tej sytuacji i zaplanował pobór próbek przy następnej dostawie.
Jak podaje GIS w swoim komunikacie, nie powinniśmy spożywać produktu z tej partii mięsa, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło: GIS
REKLAMA