W Polsce zabraknie makaronu?! Wielu producentów rozważa czasowe wstrzymanie produkcji

fot. Pixabay

Po brakach w dostępności cukru może nam grozić niedobór makaronu. Producenci rozważają czasowe wstrzymanie produkcji w okresie szalejących cen materiałów i surowców oraz energii.

Marek Dąbrowski, prezes Polskiej Izby Makaronu w rozmowie z PortalemSpozywczym.pl, przyznał, że wśród producentów makaronu panuje nerwowa atmosfera. – Wielu producentów rozważa czasowe wstrzymanie produkcji w okresie szalejących cen materiałów i surowców oraz energii – powiedział prezes PIM.

Zdaniem eksperta z branży, to może zakłócić łańcuch dostaw i spowodować przejściowe braki makaronów na sklepowych półkach. – Wśród producentów makaronu panuje nerwowa atmosfera, planują oni produkcję w krótkich okresach, np. miesięcznych – tłumaczy Marek Dąbrowski, który podkreśla, że branża na początku września zaapelowała do premiera o wsparcie, ale odpowiedź nie nadeszła.

Polacy przez całe lato zmagali się z niedoborami cukru w sklepach. Gdy produkt się pojawił, to za kilogramowe opakowanie klienci muszą zapłacić średnio około 5 złotych. Jeszcze w czerwcu średnia cena cukru wynosiła nieco ponad trzy złote za kilogram. To nawet o kilkadziesiąt procent więcej niż przed kryzysem.

Źródło: PortalSpozywczy.pl