Te produkty znikną z półek sklepowych już wkrótce. Ma to związek z unijnym rozporządzeniem

Nasze ulubione przekąski znikną wkrótce z półek sklepowych. Ma to związek z unijnym rozporządzeniem dotyczącym ograniczenia zawartości tłuszczów trans w produktach spożywczych.

REKLAMA

W kwietniu 2019 roku Komisja Europejska wydała rozporządzenie w sprawie ograniczenia zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (tzw. tłuszczów trans), innych niż izomery trans kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego. Rozporządzenie obowiązywać będzie od 2 kwietnia 2021 roku i dla wielu produktów żywnościowych może oznaczać wycofanie z polskiego rynku lub zmianę ich składu.

Tłuszcze trans możemy znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego, m.in. mięsie zwierząt przeżuwających, np. wołowinie, mleku krowim, owczym, kozim, serach czy powszechnym maśle, w którym stanowią nawet ok. 3-4 proc. wszystkich tłuszczów. Z kolei tłuszcze przemysłowe trans możemy znaleźć w niektórych produktach gotowych, margarynach, wyrobach cukierniczych i słodyczach, takich jak popcorn, batoniki, ciastka, cukierki, herbatniki czy chrupki.

Od 2 kwietnia 2021 roku maksymalna dopuszczalna zawartość przemysłowych tłuszczów trans w produktach spożywczych wyniesie 2g na 100g tłuszczu. Od tej daty niemożliwe też będzie wprowadzanie do obrotu żywności, w której limit ten jest przekroczony. Dlatego niektóre produkty gotowe, wyroby cukiernicze, słodycze mogą zniknąć z rynku, a niektóre zmienią swój skład.

Źródło: portalspozywczy.pl

REKLAMA