Rukola z salmonellą. Produkt wycofano z Biedronki, Lidla, Selgrosa. GIS ostrzega

fot. Pexels

Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie dotyczące żywności. Tym razem chodzi o wycofanie rukoli i produktów z rukolą z wielu znanych sklepów. Jak się okazuje były one także dodawane do potraw w sieci restauracji McDonald’s. Spożywanie tych produktów może być szkodliwe dla naszego zdrowia.

Jak podaje GIS podjęto decyzję o wycofaniu wskazanych partii rukoli i produktów, które mają w składzie rukolę, w których wykryto obecność bakterii Salmonella.

Wycofane produkty:

Rukola 100 g

-numer serii: 01.09.2020
-numer serii: 02.09.2020
-numer serii: 03.09.2020
-numer serii: 04.09.2020
-numer serii: 05.09.2020
-numer serii: 06.09.2020


Mix z rukolą duopack 2x50g

-numer serii: 31.08.2020
-numer serii: 03.09.2020
-numer serii: 04.09.2020
-numer serii: 05.09.2020
-numer serii: 06.09.2020
-numer serii: 07.09.2020

Mix z rukolą 140g

-numer serii: 31.08.2020
-numer serii: 02.09.2020
-numer serii: 03.09.2020
-numer serii: 04.09.2020
-numer serii: 05.09.2020
-numer serii: 06.09.2020
-numer serii: 07.09.2020


Mix z burakiem 570g

-numer serii: 01.09.2020
-numer serii: 03.09.2020
-numer serii: 04.09.2020
-numer serii: 05.09.2020


Rukola 500 g

-numer serii: 30.08.2020


Toscana 500 g

-numer serii: 31.08.2020
-numer serii: 03.09.2020


Toscana 170 g

-numer serii: 31.08.2020
-numer serii: 03.09.2020
-numer serii: 04.09.2020


Rukola 500 g (niemyta)

– numer serii: 3502

❗️Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności.Wycofanie wskazanych partii rukoli i produktów zawierających rukolę ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella👇👇👇

Opublikowany przez Główny Inspektorat Sanitarny Piątek, 4 września 2020

Jak czytamy w komunikacie nie należy spożywać produktów, ktore zostały wycofane. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem. Biedronka, Lidl, McDonald’s Polska oraz Selgros poinformowali swoich konsumentów o wykryciu groźnej bakterii za pośrednictwem swoich stron internetowych.

Źródło: GIS