Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny w pasztecie z dzika wykryto groźne bakterie. Nie należy spożywać tego produktu. Sprawdź, o który konkretnie produkt chodzi.
REKLAMA
GIS wydał komunikat dotyczący wykrycia bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii pasztetu pieczonego z dzika. Wdrożono procedury wycofania produktu z rynku.
Chodzi o produkt:
Pasztet pieczony z dzika, 200 g
Producent: Provincja sp. z o.o., ul. Daszyńskiego 60, 69-200 Sulęcin, weterynaryjny numer identyfikacyjny 08070701
Należy spożyć do: 26.10.2020
Numer partii: 16/09/2020
Podczas urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w pięciu badanych próbkach produktu. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Inspekcja Weterynaryjna bezzwłocznie po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań poinformowała producenta produktu, a także Państwową Inspekcję Sanitarną. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sulęcinie przeprowadził kontrolę w zakładzie produkcyjnym Provincja sp. z o.o., ustalił pochodzenie surowca oraz listy odbiorców niezgodnego produktu.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sulęcinie wydał decyzję o zawieszeniu produkcji w zakładzie Provincja do czasu uzyskania wyników zgodnych w zakresie obecności Listeria monocytogenes. Zakład rozpoczął procedurę wycofania produktów z rynku. W zakładzie przeprowadzono mycie i dezynfekcje poprzez zamgławianie. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w sprawie.
Objawy listeriozy, czyli zakażenia bakterią Listeria, występują zazwyczaj po 1-2 dniach od zjedzenia zakażonego pokarmu, ale czas ten może wydłużyć się nawet do dwóch miesięcy. Listerioza może również przebiegać bezobjawowo.
Źródło: GIS
REKLAMA