Dlaczego piekarniki parowe pieką lepiej od klasycznych?

fot. mat. partnera

Piekarnik z opcją pieczenia i gotowania na parze podbija serca i gusta Polaków. Sprzęt ten pozwala przygotować zdrowe, lekkostrawne posiłki. Dania zachowują przy tym cały smak i wartości odżywcze. Gotowanie oraz pieczenie bez tłuszczu to tylko jedna z zalet piekarników parowych. Dowiedz się, czemu urządzenia te zdobywają coraz większą popularność.

Piekarniki parowe – z czym to się je?

Piekarnik parowy to model 2w1, czyli połączenie tradycyjnego piekarnika z nowoczesną wersją parowaru. Sprzęt posiada więc większość najważniejszych funkcji zwykłego piekarnika, takich jak termoobieg, opcja rozmrażania czy też możliwość grillowania. Wisienką na torcie jest możliwość pieczenia i gotowania na parze. Jednak nie każdy piekarnik parowy umożliwia obie te czynności, dlatego przy zakupie należy uważać. Profesjonalne piekarniki parowe zapewniają i gotowanie i pieczenia na parze. Z kolei piekarniki z funkcją pieczenia z parą nie pozwalają na gotowanie.

Piekarniki z funkcją pary posiadają specjalny zbiornik na wodę, która podczas pieczenia wtłaczana jest do rozgrzanego piekarnika za pomocą dyszy. Dzięki temu powstaje para wodna, która gwarantuje bardziej pulchne i wilgotne wypieki. Piekarniki parowe stanowią najnowszą generację urządzeń, które łącząc gorące powietrze i parę dają możliwość codziennego przygotowania zdrowych i lekkich posiłków. Uwielbiasz świeże pieczywo, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku? Wypróbuj możliwości piekarników parowych.

Szczególny rodzaj piekarnika – nie tylko do pieczenia

Mając w swojej kuchni piekarnik parowy bez większych problemów wykorzystasz go do przygotowania niemal każdego dania. Takie produkty jak kasza, ryż czy makaron przygotujesz w opcji gotowania na parze. Para pozwala zachować smak i odpowiednią konsystencję posiłków, a substancje odżywcze nie ulegają rozkładowi. Praca z piekarnikiem parowym to sama przyjemność. Dzięki niemu w Twojej kuchni zagoszczą całkiem nowe, smakowite dania. Ryby przyrządzane na parze nabiorą zupełnie innego charakteru. Warzywa będą zarazem chrupiące i rozpływające się w ustach. Zamarynowane mięso wchłonie cały aromat podczas gotowania na parze, a knedliki i pyzy nigdy nie były pulchniejsze. Dzięki opcji gotowania na parze możesz także zredukować problem marnowania żywności. Już w kilka minut możesz cieszyć się podgrzanym posiłkiem, który smakuje jak świeżo zrobiony.

Przygotowanie potraw w piekarniku parowym – szybko i zdrowo

Piekarniki parowe pieką lepiej od tradycyjnych także ze względu na skrócenie całego procesu. Para nie tylko wydobywa z potraw cały subtelny smak, ale też znacząco skraca czas oczekiwania na upieczenie potrawy. Gdy w klasycznym piekarniku mięso drobiowe potrzebuje nawet godziny czasu, w modelu z funkcją pary wystarczy 25 minut. Łatwo wykalkulować, jak ogromne oszczędności generują piekarniki parowe w ciągu roku. Pomaga w tym także termosonda, dodatkowa funkcja obecna w piekarnikach parowych Electrolux.

To urządzenie, które samodzielnie odpowiada za utrzymywanie odpowiedniej temperatury wewnątrz potrawy, przez automatyczne dopasowywanie ustawień piekarnika. Zastosowanie termosondy skróci czas pieczenia nawet o kilkanaście minut. Najbardziej ucieszy to wszystkich łasuchów, którzy nie mogą doczekać się pyszności po powrocie do domu.

Łatwe w czyszczeniu domowe AGD 

Różne kategorie piekarników sprawiają, że przeciętny kupujący może pogubić się w natłoku funkcji. Jeśli jednak oprócz sprawnego gotowania na parze liczy się także dla Ciebie zachowanie dokładnej higieny przy minimalnym wysiłku, wybierz piekarnik z opcją czyszczenia katalitycznego. Wystarczy uruchomić właściwy program, który zwykle działa w temperaturze 300 – 350° Celsjusza. Tak wysokie temperatury spowodują, że brud, tłuszcz i inne zanieczyszczenia zmieniają się w łatwy do usunięcia popiół. Na tyle dokładne posprzątanie piekarnika detergentami i ściereczką nie jest właściwie możliwe.

Który piekarnik parowy wybrać?

Najniższa cena względem wyposażenia i jakości działania programów zwraca uwagę szczególnie w przypadku piekarnika parowego SteamBake ze sterowaniem EXPlore marki Electrolux. Piekarnik posiada wyświetlacz LED, z intuicyjnymi dotykowymi przyciskami, które pozwolą dopracować poziom pieczenia do perfekcji. Funkcje SteamBake stworzono specjalnie z myślą o cukiernikach pasjonatach. Dzięki niej ciasta zawsze wychodzą miękkie i delikatne w środku, z łagodnie spieczoną skórką na zewnątrz. Chcesz jednocześnie pracować w innym pomieszczeniu i sprawować kontrolę nad wypiekiem potrawy? Aplikacja MyElectroluxKitchen po połączeniu z piekarnikiem umożliwia zdalną kontrolę nad urządzeniem i monitorowanie postępów pieczenia na parze.

Wybór jest prosty – dodatkowe funkcje czynią życie lepszym

Piekarniki parowe są w stanie nie tylko gotować i piec potrawy, ale też szybko podgrzewać, stanowiąc zdrowszą alternatywę dla kuchenek mikrofalowych. Ponadto funkcja gotowania na parze to najzdrowsza z obecnie znanych metod przygotowywania jedzenia. Jeśli zależy Ci na tworzeniu niskokalorycznych i przepysznych potraw, zdecyduj się na piekarnik parowy.

Źródło: Artykuł sponsorowany

REKLAMA